Kikertsuppe – terapeutisk mat

Kikertsuppe - terapeutisk mat - lunsjrett som passer godt vinterstid

Når jeg nevner at kikertsuppe er terapeutisk mat, så er det fordi dette egner seg godt for mage/tarm, spesielt når den trenger hvile for å leges – som i mitt tilfelle er lekk tarm (Intestinal hyperpermeabilitet) og helsemessige utfordinger som har stått i kø i en årrekke.

Noe av det jeg utelater i mitt kosthold er sukker, gluten, kumelksprodukter og raske karbohydrater.

Da jeg skulle ha søstrene mine til lunsj tenkte jeg det kunne være en idé å prøve ut denne suppen på dem. De fikk altså gleden av å være mine prøvekaniner, kremt! Noe de forøvrig var veldig fornøyd med. De likte nemlig suppen godt, og også rundstykkene med nøttesmøret jeg serverte til.

KIKERTSUPPE – OPPSKRIFT

 • 5 dl kikerter
 • 2 store løk
 • 2-4 hvitløksbåter (jeg bruker 4 fordi jeg elsker hvitløk)
 • 2-3 store tomater (lektinredusert)
 • 1,2 liter vann (jeg bruker hjemmelaget grønnsaksbuljong)
 • 1 dl olivenolje (jeg bruker Änglamark sin greske variant, den er svakest i olivensmak)
 • 2 ts salt
 • 1/2 ts gurkemeie
 • Litt svart pepper, garam masala (jeg bruker spisskummin), urtekrydder eller krydder du liker.

FREMGANGSMÅTE

 1. Kikertene bløtlegges 8-10 timer og skylles deretter godt.
 2. Tilsett alle ingrediensene (foruten olivenoljen) i trykkokeren og blancher dem med litt kokosfett før du setter på lokket
 3. Kok dette i trykkokeren ca. 25 min (dvs etter at trykkindikatorene har poppet opp) Når du bruker trykkoker halverer du koketiden og jeg synes faktisk det blir mer smak av retten også).
 4. Når koketiden er over, tar du kjelen bort fra platen. Når indikatoren har gått ned, er det mulig å ta av lokket.
 5. Rør alt + olivenolje sammen før servering
 6. Tilsett koriander eller andre urter du liker
Jeg bruker mest mulig økologiske produkter for å minske giftstoffer i kroppen.
Tomatene er skoldet, tatt skallet av og fjernet frøene (lektinredusert).
Oppskriften har jeg fått av helsecouchen på Funksjonell Medisinsk Institutt. Jeg har gjort et tillegg jeg synes er en forbedring av suppen, nemlig å lage en grønnsaksbuljong for å få mer smak. Den laget jeg god tid i forveien og hadde stående i fryseren.
Velbekomme! Håper det vil smake.

Legg igjen en kommentar