Slik lager du urtesalt: Hyttesesongen er for lengst i gang for vårt vedkommende. Så herlig å gå barføtt ut for å klippe urter som allerede viser voksekraft.
Hva er da mer naturlig enn å lage en omgang med urtesalt. Det er godt likt av oss som bor i hytta og alle sommergjestene som kommer og går, og kommer igjen.
En herlig tid!

Urter til bruk sammen med salt
Her har jeg plukket
- oregano
- salvie
- rosmarin
- litt timian
- sitronmelisse
- gressløk
Jeg vannet pallekarmene med grønnsaker og urter dagen før innhøsting, så da brydde jeg meg ikke om å skylle dem ytterligere. Det er jo fint å slippe å ha med fuktige urter å gjøre synes jeg. De må i så fall ligge litt på tørkepapir før bruk.
Du kan bruke hva du liker av urter. Har jeg pepperrot så bruker jeg det også.Jeg plukker bladene fra stilkene.

Jeg kjører dem sammen i en foodprosessor og tilsetter en hvitløksbåt. Jeg fyller ofte opp hele denne beholderen. Tilsetter 2 dl grovt salt, og kjører det skikkelig sammen.

Deretter fordeler jeg det på bakepapir og setter det i stekeovnen på ca 50 grader. Lar det stå til jeg kjenner det er helt tørt, sånn omtrent 1 times tid. La ovnsdøren stå på gløtt under tørkingen så fuktigheten siver ut.
Når jeg bruker andre varianter til urtesalt
Jeg har laget utallige varianter av urtesalt/-krydder. Noen ganger bruker jeg sellerirot og andre grønnsaker, men da tar det utrolig langt tid for å få krydderet tørt. I de tilfellene lar jeg krydderet tørke på benken under et bakepapir, ofte i flere dager. I og med at dette urtesaltet er helt uten konserverings-/tilsetningsstoffer, så blir det hardt ved tørking. Det løser jeg ved å kjøre det en gang til i foodprosessoren, og vips, er det klart for rene glass til oppbevaring.

Her er det ferdig malt. Jeg oppbevarer det gjerne i norgesglass. Om du vil ha med deg litt i vert-/vertinnegave når du blir invitert bort, så er det bare å ta litt i et mindre glass.
Det er utrolig holdbart og det er så lite som skal til på et kokt egg, en salat eller liknende, så det varer lenge også.Har du lyst til å prøve å lage ditt eget urtesalt?

Hvordan bruke urtesalt?
En god og enkel bruk av urtesalt er til dressing.
- Änglamark, gresk olivenolje (den er svak på olivensmak
- 1 hvitløksfedd
- Tilsett urtesalt etter smak
VEL BEKOMME!
Middagstips! Kikertsuppe – terapeutisk mat – oppskriften finner du her